2016. augusztus 13., szombat

Kimberly Derting: Eskü


Cím: Eskü
Eredeti cím: The Pledge
Szerző: Kimberly Derting
Fordító: Kocsis Anikó
Kiadó: ÉTK Kiadó
Megjelenés éve: 2012
Terjedelem: 324 oldal
ISBN:  9789635132263

A ​​távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a törvényt, a büntetése halál… az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő. 

Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van. 

A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Maxszel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek…és a titka csaknem lelepleződik. 

Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb 
kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában? Charlie lassan rájön, hogy gondosan megtervezett világában korántsem ő az egyetlen, aki titkokat rejteget… 
A rendkívül sikeres amerikai írónő, Kimberly Derting ezzel a világszerte népszerű regényével mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek.


*spoilermentes*

Sokáig gondolkodtam azon, hogy hogyan is kezdjek bele ebbe a bejegyzésbe. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindent lesöpört ez a regény és az abszolut kedvencemmé vált, hiszen ez nem igaz.  Tetszett, tetszett, de nem annyira, hogy mindent eldobva csak ezt olvasgassam. Számomra befejezetlen a vége, de ha minden igaz, egy sorozatról beszélünk. Viszont úgy tudom, Magyarországon nincs további fordítása. Nem akarja valaki lefordítani? Valaki? 

A prológus teljesen azt hozta, amit kell. Egy előzményt ír le, mely választ ad a Királynők „születésére”, bár először totálisan összezavar minket, de ez így van rendjén. A kezdés határozottan tetszett. 

Az írónő által megteremtett jövőképet, a neveket, melyek a régi nagyvárosokat jelképezik és a zsarnoki felséget is mind-mind imádtam. Különösen odavoltam azért, hogy végre nem egy férfi uralkodóról beszélünk, hanem egy erős kezű nő irányítja az országot; a regény ezáltal kapott egy bizonyos feminista beütést is. 

*spoiler*

Ez volt az a könyv, ami okozott meglepetéseket számomra, pedig mostanság ez elég ritka jelenség. Az, hogy a főszereplő csajszi ereiben valójában királyi vér csörgedezik, egészen az utolsó pillanatig titok volt számomra, ahogy azt sem gondoltam volna az elején, hogy Max egy igazi herceg.

*spoilermentes*

A történet bájos volt, a lánnyal, aki érti az összes nyelvet; - ilyen képességet én is örökölhettem volna - a sráccal, aki maga a megtestesült vonzalom és titok; a rejtélyekkel; a homállyal fedett Királynővel és a könyv minden egyéb vonulatával. 

A szereplők jól kidolgozott, szerethető figurák, bár Charlie túlzott önfeláldozásával nem feltétlenül értek egyet. *spoiler* Persze biztosan én is sok mindent megtennék a családomért, de nem ugranék önként a megtestesült gonoszság elé, ha már a barátaim úgyis megígérték, hogy kitalálnak valamit a megmentésük érdekében. Viszont az jó pont volt, hogy a „folyamat” kezdete után megingott és legszívesebben visszacsinálta volna az egészet. 

*spoilermentes*

Összességében egy igényesen megfogalmazott műről beszélhetünk, bár véleményem szerint ez nem csak az író, hanem a fordító érdeme is. A sztori eredeti, nem hallottam még ilyesmiről ezidáig. A könyvet csak ajánlani tudom, azoknak mindenképp, akik szeretik az igényes, jól megírt, fantasy és romantikus elemekkel átszőtt történeteket. 

5/4

forrás: https://moly.hu/konyvek/kimberly-derting-esku

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése